Бутильована питна вода


В Європі початку 70-х років знайшли рішення проблеми «брудної» води. Питну воду з-під землі, піднімають на верх, очищають штучним шляхом і розливають у пляшки. Вживання в їжу лише бутильованої води стало нормою життя. У дошкільні та навчальні заклади, виробництва, фірми, різні установи та спортивні комплекси поставляється вода у пляшках. За популярністю бутильована вода не має собі рівних серед безалкогольних напоїв.

Міжнародна асоціація бутильованих вод дає таке визначення бутильованої питної води, "Вода вважається бутильованою, коли вона відповідає державним стандартам, гігієнічним вимогам до питної води, поміщена в гігієнічний контейнер і продається для вживання людиною. При цьому вона не повинна містити підсолоджувачів або добавок штучного походження: ароматизатори, екстракти та есенції природного походження можуть бути додані до бутильованої води в кількості, що не перевищує одного вагового процента. Якщо ж вода містить більший відсоток доданків, то вона відноситься до безалкогольних напоїв ".

Сьогодні у продажу пропонується два основних види бутильованих вод: мінеральна і питна (очищена питна) вода.

Згідно з існуючим державним стандартам на питні води, вважається, що столові питні води повинні мати мінералізацію не вище одного грама на літр, при відсутності специфічних біологічно-активних компонентів. Якщо така вода має ще природну біоенергетику, яка дуже важлива для організму людини, то таку воду можна пити без обмежень.

Багато фахівців, що займаються проблемою якісних питних вод, вважають, що коли природну воду помістити в полімерний контейнер, то така вода суттєво відрізняється від так званої вільної води з природного джерела. Дослідження останніх років фізичних властивостей природних питних вод, зокрема структурні дослідження питних вод свідчать про наступне.

Для характеристики якості природних фасованих вод, крім хімічних і мікробіологічних характеристик, обов'язково необхідно контролювати структурну, а з цим і біоенергетичну якість природної питної води. Дослідження структури природних питних вод свідчать що за структурою природна вода - це структурно -упорядкована або фрактальна вода (вода структура якої має вигляд природних фракталів) і крім цього високоякісна природна питна вода повинна бути живою.

За визначенням В. І. Вернадського, жива речовина відрізняється від млявого, наявністю у ній природної дисиметрії або асиметрії. В даному випадку структура води така, що в ній є лівоорієнтованої і правоорієнтировані структурні упорядкованості по відношенню до напрямку розповсюдження світла у воді. Введення фізичних методик контролю якості питних вод, зокрема бутильованих вод, є дуже важливі, оскільки лише фізичними, зокрема структурними дослідженнями можна виявити не тільки біоенергетичні властивості води, так звану інформаційну пам'ять, вплив на воду екологічних чинників, а й головне за фізичними критеріями якості фасованих питних вод можна з'ясувати відповідність питної води властивостям внутрішньоклітинної води, найвищий критерій якості питної води.

Інститут екології людини проводить постійні фізичні дослідження властивостей бутильованих питних вод, які сьогодні є на ринку, як вітчизняних питних вод, так і закордонних. На превеликий жаль, виявляється дуже мало бутильованих вод такої найвищої якості, які мають високу природну біоенергетику, структурно впорядковані (фрактальні) і максимально наближені до властивостей зв'язаної води організму людини. Це за даними Інституту такі вітчизняні бутильовані води як "Горянка", "Прозора", "Цілюща", "Україночка", "Старий Миргород", "Чудотворна вода чарівного довголіття", "Конотопська чарівна", "Питна вода" (розлив Мізуньська джерела).

Зауважимо при цьому, що є регіони України, де під землею на різних глибинах немає високоякісної питної води, це в основному південні регіони країни. Тим більш важливою проблемою є поставка високоякісних бутильованих вод, хоча б для пиття такої води дітям, вагітним, молодим, щоб максимально зберегти здоров'я саме через вживання високоякісних бутильованих питних вод. Є ще один напрям класифікації питних вод, для яких вірна назва має бути "очищені питні води". Для таких питних вод вимоги значно пом'якшені, а саме для таких питних вод не використовуються характеристики структурної впорядкованості та біоенергетичної цінності.

Для питної води не важливо її походження. Головне - щоб вода відповідала санітарним нормам і правилам. До питних вод відносяться будь які бутильовані питні води, які відповідають стандартам якості для "питних вод, розфасованих в ємності", які пройшли крім механічної обробки, додаткові ступені очищення (дистиляція, демінералізація, пом'якшення, збагачення додатковими солями або мінеральними речовинами), які призвели до зміни їх первинного хімічного складу. Така вода повинна пройти глибоку очистку, як правило з використанням так званих фільтрів зворотного осмосу. Після такої очистки, воду штучно збагачують мінералами і солями, концентрація яких не повинна перевищувати 1 грам на літр. При цьому вміст окремих елементів - натрію, хлоридів, сульфатів і т.д. - Не повинно перевищувати гранично допустимих концентрацій для питних вод. Для виробництва питних очищених вод використовують водопровідну воду, воду з артезіанських свердловин, чи воду з певного поверхневого джерела (озеро, річка). Ця вода годиться для повсякденного вживання, причому не тільки для пиття, але і для приготування їжі. Така вода безпечна і нешкідлива, проте ця вода, образно кажучи, - "порожня", оскільки при виробництві такої води, її чистять практично «до нуля», а потім мінералізують хімічним способом до фізіологічно оптимальним значенням.

Зазвичай про структурну упорядкованість, біоенергетиці такої води не доводиться говорити. На етикетці бутильованої води виробник повинен вказувати основні дані походження характеристики питних вод. На жаль, такої інформації на етикетках більшості вітчизняних питних бутильованих вод вельми замало. Ще раз підкреслимо, що більшість бутильованих питних вод вітчизняного виробництва, зарубіжні питні води, це просто питні води.
Для збереження здоров'я дітей Інститут рекомендує вживати лише бутильовані питні води найвищої якості.