«Я просто залив структурованою природною водою свіжі помідори і вже вісім (!) Років чекаю, поки вони закиснути»
Дарія Дубницький «ФАКТИ»
19.07.2008



Директор Українського інституту екології людини професор Михайло Курик допоміг «ФАКТАМ» з'ясувати, яка вода корисна для нашого здоров'я.
Влітку потреба організму в рідині збільшується. На думку лікарів, в жарку погоду людина повинна випивати не менше двох літрів води в день. Проте не кожна вода корисна - через вживання неякісної води, на планеті щорічно вмирають близько 3,5 мільйона людей.


«Сьогодні в Україні практично немає джерел, з яких воду можна було б пити сирою - без доочистки»


За статистикою, людина споживає за життя близько 35 тонн води. З питною водою в організм потрапляють шкідливі домішки, солі важких металів, гербіциди, пестициди, осідаючи на стінках судин і органів, як накип на чайнику.
 - Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, більше 80 відсотків захворювань людини пов'язано з якістю питної води, - пояснює Михайло Курик. - Людина - невід'ємна частина природи, тому їй необхідна поверхнева проточна вода - з річок, яка постійно «бачить» день і ніч, взаємодіє з енергією Землі і випромінюваннями Сонця і космосу. Ще 15-20 років тому вода в українських річках, особливо гірських, відповідала вимогам до питної води. Однак сьогодні в Україні через екологічні забруднення практично немає таких джерел, з яких воду можна було б пити сирою - без доочистки.
Українці п'ють в основному хлоровану воду з водопроводу. Вона володіє підвищеною жорсткістю і за рахунок високого вмісту хлору негативно впливає на життєдіяльність організму.
Бювети проблему питної води не вирішують - контролюють їх нерегулярно. На думку Михайла Курика, кожне таке джерело повинен бути забезпечене системою додаткового очищення, щоб вода з нього була екологічно чистою, якісною.
 - Дослідження японського вченого Масару Емото виявили, що вода як жива система реагує на ... емоції людини, - продовжує Михайло Курик. - Результатом роботи Емото став винахід методики, здатної перетворювати «мертву» воду в біоактивну. Однак «оживити» хлоровану, як свідчать дослідження, неможливо!
Вода реагує на зовнішні впливи і несе масу інформації, отриманої від природи. І часто «просочується» негативною енергією, шкідливою для людини, і вона здатна тоді порушити природну біоенергетику і характеристики внутрішньоклітинної води організму. А ще питна вода не повинна бути жорсткою.
 - Через екологічне забруднення для людини більше підходить лужна вода (рівень РН від 8,0 до 9,0), - пояснює Михайло Васильович. - Вона підтримує кислотно-лужну рівновагу організму, виводить токсини.
Високоякісна природна вода, так звана фрактальна, або жива, найбільше відповідає властивостям внутрішньоклітинної води людського організму.
Михайло Курик показує закриту поліетиленовою кришкою 200-грамову скляну баночку, де в прозорій воді плавають ... помідори.
 - Я вже більше восьми років спостерігаю за цією системою «вода - жива речовина», - говорить професор. - Ось вам приклад, як живе консервує живе: я просто залив свіжі помідори структурованої природною водою, і помідори за весь цей час не зіпсувалися.
Михайло Васильович стверджує, що тільки «жива» вода, яка зберегла свою структуру і природну біоенергетику, здатна зберігати свої властивості роками. За українським нормативам, бутильована вода не повинна псуватися близько півроку. Проте мало кому з виробників вдається домогтися такого строку зберігання, не додаючи у воду консерванти або навіть ... антибіотики. Всі консервуючі домішки погіршують якість води, роблять її «мертвою» і в кращому випадку - не корисною людині. А добавки з антибіотиків, на думку вченого, призводять до порушень імунітету у споживача, алергій, появи стійких до ліків інфекціям.
Тривожно те, що ми, покупці, не можемо самостійно визначити, чи додавалися в питну воду антибіотики. Для цього необхідно провести експертизу в спеціальній лабораторії. Так, в травні 2006 року Інститут колоїдної хімії досліджував 30 марок бутильованої води. Результат потряс всіх: навіть та вода, яка призначалася для дитячого харчування, виявилася небезпечною за індексом загальної токсичності! Тільки три (!) Марки за результатами тестування виявилися безпечними, не містили консервантів та антибіотиків. А за українським нормативами використовувати антибіотики в столових напоях заборонено.


«Щоб позбавити питну воду від «записаної» на молекули негативної інформації, достатньо її просто ... заморозити»


Відносно безпечним консервантом вважається вуглекислий газ, що перетворює воду в «газовану воду». Однак пити «колючу» воду потрібно обережно - вона дратує стінки шлунка і кишечник.
 - Дітям до трьох років і дорослим, які страждають виразками, колітами, гастритами, панкреатитами, пити газовану воду не можна, - попереджає головний експерт МОЗ з дитячого харчування Валентина Кульчицька. - Навіть мінеральні лікувальні води краще вживати тільки після того, як вийде газ. Не можна також використовувати в дитячому харчуванні воду, оброблену сріблом. Іони срібла вбивають корисні мікроорганізми в кишечнику дитини, що може призводити до дисбактеріозу.
Де ж нам сьогодні взяти якісну і корисну питну воду? За даними Інституту екології людини, із сорока зразків фасованих вод на ринках України, включаючи закордонні марки, тільки третину можна віднести до високоякісних питних вод.
 - За результатами досліджень, які проводив наш інститут, з представлених на українському ринку марок фасованої води найкориснішими виявилися «Горянка», «Прозора», «Старий Миргород», «Цілюща», «Україночка», «Аляска» ... - резюмує Михайло Курик . - Деякі люди з доходом вище середнього воліють купувати імпортні напої, вважаючи їх більш якісними. Однак навіть вода, розлита в західноєвропейських країнах, не завжди відповідає потребам людського організму настільки, наскільки «нерозкручена» продукція вітчизняного виробника.
Якщо придбати якісну фасовану воду людина з якихось причин не може, вчений радить самостійно поліпшити властивості водопровідної, артезіанської або джерельної води. Щоб позбавити від «записаної» на молекули негативної інформації, досить воду просто ... заморозити. Склад талої води практично ідентичний складу внутрішньоклітинної води, нагадує за структурою кристали льоду і зберігає корисні властивості протягом 6-8 годин. Отримана людиною «власна» тала вода - основа здоров'я її господаря.